[O1] wrzucanie biegów i stan sprzęła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cheese
    Classic
    • 2007
    • 33
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

mam pytanko odnosnie podnosnika szyb w lewych przednich drzwiach.
    wiadomo linka sie zerwala ale takze zmielilo mi ten element w podnosniku w ktorym sa zakotwiczone 2 linki. nie ma sensu naprawiac.
    chodzi mi o nr podnosnika. wszedzie na allegro sa nr 1u0-837461b ale ja nie moge sie doszukac u siebie go. mam 1 u2-837401a. octa jest z 97 r.
    czy to mozliwe ze byla jakas zmiana w tych podnosnikach i te nowsze sa ulepszone?
    orientuje sie ktos czy moge zalozyc taki zamiennik z tym numerem i czy te z allegro sa cos warte. wiadomo cena ok 90 zl jest zachecajaca.
  • lazy bones
    Drive
    • 2006
    • 60

Witam
    Takie pytanie do osób zorientowanych
    W Octavii rocznik 2000 ASV cięzko wchodzi pierwszy bieg
    fachura powiedział, że nie może tego ustawić na regulacji przy drążku zmiany biegów i że to sprzęgło się kończy. A sprzęgło łapie nisko, wydaje mi się że jest ok
    Mam pytanie - jak mogę sam sprawdzic teorię mechanika? czy jest sposób by sprawdzić że sprzęgło się gfaktycznie kończy i ma to wpływ na wrzucanie jedynki (tylko jedynki, pozostałe biegi wchodzą bez problemu)

z góry dzięki

Komentarz

• kurynio
      Ambiente
      • 2007
      • 166

Witaj w ASV, raczej ciężko podregulować przy drążku bo wybór biegów jest realizowany za pomocą cięgien Bowdena. Mechanik może miec rację, niekoniecznie sprzęglo może brać pod koniec żeby bylo skonczone. Możesz to sprawdzić w nastepujący sposób:

1.Odpal wciśnij max. sprzęglo w podlogę i wrzuć 1 bieg, jeżeli auto mimo sprzęgła będzie chcialo ruszać to na bank sprzęglo

2.jeżeli problemy z wkładaniem biegu występuje przy uruchomionym silniku a przy wyłączonym nie, to także w skazuje na sprzęgło. Jeżeli problem natomiast wystepuję tak samo przy wyłączonym silniku, problem może leżeć w mechanizmie załaczania lub w samej skrzyni begów

Pozdrawiam

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez kurynio
        1.Odpal wciśnij max. sprzęglo w podlogę i wrzuć 1 bieg, jeżeli auto mimo sprzęgła będzie chcialo ruszać to na bank sprzęglo
        :shock: Ja znam inaczej, wrzuć drugi bieg, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć, przy dobrym sprzęgle powinno auto zgasnąć, jak jest słabe to kawełk ruszysz :wink:

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

kurynio,
          Objawy jakie opisujesz świadczą o już wysranym sprzęgle chiba

Komentarz

• kurynio
            Ambiente
            • 2007
            • 166

Zamieszczone przez arci9
            Ja znam inaczej, wrzuć drugi bieg, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć, przy dobrym sprzęgle powinno auto zgasnąć, jak jest słabe to kawełk ruszysz
            ale to w przypadku już zużytego (cieniutka tarcza), natomiast w przypadku uszkodzonej dwumasy lub docisku są utrudnione załaczenie biegów, a samo sprzegło się nie ślizga

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

Zamieszczone przez kurynio
              arci9 napisał/a:
              Ja znam inaczej, wrzuć drugi bieg, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć, przy dobrym sprzęgle powinno auto zgasnąć, jak jest słabe to kawełk ruszysz

ale to w przypadku już zużytego (cieniutka tarcza), natomiast w przypadku uszkodzonej dwumasy lub docisku są utrudnione załaczenie biegów, a samo sprzegło się nie ślizga
              okey może i tak

Komentarz

• DGW
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 2330

Zamieszczone przez lazy bones
                W Octavii rocznik 2000 ASV cięzko wchodzi pierwszy bieg
                lazy bones, jeżeli na postoju będzie wchodził ciężko wsteczny to wtedy możemy mówić o kończącym się sprzęgle.
                Znając życie, pewnie u Ciebie (w niektórych sytuacjach) musisz wyłączyć sprzegło a następnie wcisnąć je ponownie i 1-ka wchodzi?? Jest to pewnie na zimnym silniku, co w tych skrzyniach jest normalnym zachowaniem
                NFPNorth-West
                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                WARSZTAT www.dsize.pl
                ->
                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

Pracuję...